maanantai 26. helmikuuta 2018

SUOMI VS. ESPANJA

Aikalailla tasan kuukausi sitten oli aika pakata tavarat ja muuttaa Espanjan auringon alle. Vaikka kuukausi on aika lyhyt aika, tuntuu että olisin ollu täällä jo ikuisuuden, ja lähinnä kauhistuttaa ajatus siitä että alle neljän kuukauden päästä pitäis lähteä takas Suomeen. Espanjassa ja Suomessa on tosi paljon eroja, ja jotkut on jopa tosi outoja, joten ajattelin nyt listata vähän niitä sekä lempparijuttuja tältä ajalta, sekä myös asioita mitä todellakin kaipaan Suomesta.

LEMPPARIHETKET
1.Ihan eka viikko täällä oli mun mielestä tosi kiva (siihen asti kun tulin kipeeksi). Kaikki oli niin uutta ja jännää, ja muistan hyvin esimerkiksi meijän ensimmäisen illan täällä, jolloin saavuttiin uudelle kodille ja kaikista mahdollisista ruokapaikoista päädyttiin alakerrassa olevaan pizzariaan, josta ostettiin kolmen ja puolen euron pizzat.

2.Tapas&Paella -kurssit!

3. Kun ekan kerran pääsi kiipeämään Santa Bàrbaran linnoitukselle ja näki ne upeat maisemat.

4.Karnevaali-ilta ja yö pari viikkoa sitten, oli ihan hullu meno ja kadut oli ihan täynnä pukeutuneita ihmisiä!

5. Ensimmäinen aamulenkki auringonpaisteessa rannalla.


PARHAAT REISSUT

Ollaan tehty melkeen joka viikonloppu pieniä päiväretkiä tähän Alicanten ympäristöön, mutta mun ehdottomat lempparit on kyllä ollut eilinen reissu Calpeen ja viime viikon matka Granadaan, voisin lähteä kumpaankin takasin ihan heti.

RUOKA & JUOMA

Mä jotenkin odotin hirveesti espanjalaiselta ruoalta, ja nyt ekan kuukauden aikana oon todennut ettei se oikeesti oo kovin hyvää. Paella on tosi hyvää, tapaskulttuurista tykkään paljon ja esim. tuoreet hedelmät on ihan paras asia ikinä, mutta ihan semmonen arkinen ruoanlaitto on tuottanut ihan hirveesti ongelmia, eikä yhtään keksi mitä sitä kokkailisi. Esimerkiksi, täällä ei oo ollenkaan ruokakermaa, kanasuikaleita, kaurahiutaleita, maitorahkaa (tai luonnonjugurttia, jossa ei oo ihan älyttömiä määriä sokeria), tai kunnollista leipää. Aamupala täällä on yleensä valkonen paahtoleipä hillolla ja kahvi, ja illallinen syödään siinä 22.00-23.00 välillä. Tähän on jotenkin tosi vaikee tottua, mutta ehkä ajan kanssa!
Toinen hassu mutta aika yleinen homma täällä päin on se pulloveden juonti. Ja mikäs onkaan sen kivempaa kun raahata jokaisella kauppareissulla niitä 5 litran vesitonikoita kotiin. Mutta eihän se vesi kyllä oikeestaan mitään maksa. Eikä maksa muuten viinikään, tai mikään muukaan alkoholijuoma verrattuna Suomen hintoihin. Tosta kulman takana olevasta marketista saa oikein toimivan viinipullon hintaan 1,20€!

ASUMINEN

Mä asun kahden muun tytön kanssa ihan käytännössä keskellä Alicanten keskustaa, ja tää sijainti on kyllä osoittautunut ihan täydelliseksi. Aluksi mietitytti, että olisko helpompi asua lähellä koulua, sillä tästä yliopistolle on n.7km ja 20 minuutin metromatka, mutta ehdottomasti helpompi asua lähempänä keskustaa. Meijän asunnossa on kolme makuuhuonetta, iso olohuone, keittiö ja kylpyhuone, ja maksetaan tästä 300e/kk. Huoneesta tää on aika paljon etelä-Euroopassa, mutta tällä sijainnilla ihan ehdottomasti sopiva hinta. Tosin vuokran lisäksi tulee maksettavaksi vielä sähkölasku, minkä luulisi olevan aika mitätön mutta toisin kävi: viime kuukauden sähkölasku meiltä kolmelta oli huimat 93 euroa, eli sähkö täällä on ihan järkyttävän kallista!

YLIOPISTO

Ensimmäinen kohtaaminen Alicanten yliopiston kanssa oli aikamoinen shokki, sillä toi kampusalue on VALTAVA. Opiskelijoita tuolla on kevyet 25 000 ja rakennuksia yliopiston alueella on useita kymmeniä, ja esimerkiksi matka yhdestä luokkahuoneesta toiseen saattaa kestää kävellen helposti 15 minuuttia. Mulla on onneks tunteja vaan kahdessa rakennuksessa, joten osaan kulkea niihin, kirjastoon ja kuntosalille.
Mulla on koulua neljänä päivänä viikossa, maanantaisin ja tiistaisin 9-15 (ilman mitään taukoja) ja keskiviikkosin 11-13 ja torstaisin 9-11. Vaikuttaa tosi kevyeltä, mutta kyllä noissakin kursseissa on ihan tarpeeksi tekemistä! Opiskelu on täällä tosi erilaista kun meidän koululla Suomessa, mitään ei tehdä tietokoneilla vaan kaikki kirjotetaan käsin ja tunnit on enemmänkin luentomaisia. Mulla on täällä kolme erilaista turismikurssia ja espanjan kielikurssi, ja kaikista tykkään kyllä mutta osa projekteista ja tehtävistä on tosi haastavia. All in all, oon kyllä tosi tyytyväinen tähän kouluun, ja plussaa myös se että päivät on kuitenkin aika lyhyitä.

SUOMEN JA ESPANJAN EROJA

-Espanjassa ei käytetä tiskiharjoja, vaan semmosia ällöttäviä sieniä.
-Kaikki toimii täällä toooooodella hitaasti, ja jos tapaaminen on klo 20.00, se tarkottaa yleensä n. 20.30.
-Ruokailurytmit täällä on ihan erilaiset, aamupalaksi ei syödä juurikaan mitään ja illallisella taas syödään ja paljon (ja myöhään).
-Siesta. Toisin sanoen, kaikki on kiinni klo 14.30-17.00.
-Ihmiset puhuu toisilleen oudoissa paikoissa, esimerkiksi hississä. Jokaikisella kerralla kun astut hissiin toisen ihmisen kanssa vaihdetaan tervehdykset ja hyvästit ja ''nähdään pian'' kun sieltä poistutaan. Vaikka et siis todellakaan edes tuntis tätä ihmistä entuudestaan.
-Rakennusten sisällä on aivan järkyttävän kylmä, usein paljon kylmempi kuin ulkona.
-Kortilla maksaminen ei oo täällä ollenkaan niin yleistä kuin käteisen käyttäminen.
-Täällä ei tunneta käsitettä imuri (jonka vuoksi pölyä on ihan joka paikassa).
-En tiedä onko tää espanjalainen juttu vai koskeeko vain meijän asuntoa, mutta roskia ei tarvitse viedä ulos, vaan roskakuskille on tässä talossa oma hissi. Meijän parvekkeella on siis ovi, jonka takaa löytyy hissi ja jonne jätetään aina roskapussit. Sieltä se roskakuski tulee ne sitten nappaamaan päivittäin.
-Baarit on täällä auki noin 7.00 asti aamulla, ja osa paikoista aukeaa vasta 3.00-4.00.
-Kaikissa ruoissa on ihan sairaasti sokeria. Paikalliset laittaa sokeria suklaamuroihin, leivänpäälle, croissantin väliin, cappuchinoon, kaakaoon... ihan kaikkialle.

MITÄ KAIPAAN SUOMESTA

Ruisleipää, kanakastiketta, maitorahkaa, dumleja, Fazerin suklaata, irtokarkkeja, lattialämmitystä, imuria, blenderiä, kaurahiutaleita, automaatteja jotka ei velota ylimääräistä 1.80€ kun nostat käteistä, saunaa, ryhmäliikuntatunteja, hanavettä, toimivaa patteria ja lämmitystä, kerrostalojen äänieristystä. Ainiin, ja perhettä ja kavereita myös.

PARHAAT ASIAT ESPANJASSA YLIPÄÄTÄNSÄ

AURINKO, halvat mansikat, ihanat maisemat, halpa ruoka, superhyvät ravintola- ja kahvilatarjonnat, pienet leipomot ja tuore patonki, palmupuut, meri, halpaa matkustaa ympäri Eurooppaa, espanjan kieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti